2009. május 28., csütörtök

Kaptam egy sityakot:)


Köszönöm Bettyónak!
Továbbrepítem Siccikének ,KatAnyakának ,és a Vegán Vendéglő összes szerzőjének.Dulminának is küldeném,de Bettyóci beelőzött.

Gombafasírt


Ez a recept Anyukától származik,és még a család húsevő férfitagjai is imádják.
Hozzávalók:
  • 2 kg gomba
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 cs. petrezselyem
  • 3 db száraz zsemle
  • 1 db tojás
  • kevés növényi tej a zsemle áztatásához (de lehet vízben is áztatni)
  • só,bors,pirospaprika,zsemlemorzsa,olaj

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megpároljuk, majd a megmosott és apróra vágott gombát és a petrezselyemzöldet beletesszük, ízesítjuk sóval, borssal és gyakori kevergetés mellett addig pároljuk míg teljesen elfővi a levét.Ezután a zsömléket beáztatjuk és jó alaposan kinyomkodjuk a létől, hozzáadjuk a megpárolt gombát, a reszelt fokhagymát, 1db tojást, 1 kávéskanál őrőlt pirospaprikát, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk, majd az egészet jól összekeverjük. Ha nagyon lágy lenne, teszünk hozzá szükség szerint zsemlemorzsát. (jól tapadónak kell lenni, hogy ne essenek szét a gombócok. Amikor kész vannak a gombócok forró olajban hirtelen kisütjük, a többlet mennyiséget le lehet fagyasztani úgy, hogy minden sor közé folpack fóliát teszünk.

Vitaminok és nyomelemek jelentősebb növényi forrásai

Vitamin

Jelentősebb forrásai

A (retinol)

Répa, paradicsom, kelkáposzta, spenótlevél, brokkoli, cékla,
sárgabarack, áfonya, sárgadinnye, csipkebogyó, zeller, csalán,
petrezselyem, kelkáposzta, fokhagyma

B1 (tiamin)

Olajos magvak, dió, mogyoró, gesztenye, búzacsíra, napraforgó,
paradicsom, uborka, kelkáposzta, répa, csalán

B2 (riboflavin)

Gabonafélék, búza, kukorica, burgonya, sörélesztő, saláta,
káposzta, aszalt szilva

B3 (niacin)

Minden nyers zöldség, karalábé, paradicsom, füge, szilva, dió,
búza

B5 (pantoténsav)

Narancslé, búzacsíra, sörélesztő, olajos magvak
(még: méhpempő)

B6 (piridoxin)

Burgonya (héjában sütve), búzacsíra, sörélesztő, napraforgó,
káposzta, vöröshagyma

B 12

Sörélesztő, búza, malátaméz, barnarizs, szójalecitin, algák

C (aszkorbinsav)

Citrusfélék, csipkebogyó, fejes káposzta, brokkoli,
nyers petrezselyem, paradicsom, kelkáposzta, csalán

D (kalciferol)

Zabpehely, búzacsíra, hidegen sajtolt olaj, sörélesztő

E (tokoferol)

Napraforgó, mandula, szójaolaj, dió, búzacsíra, brokkoli, kel,
spenót, gabonafélék

H (biotin)

Dió, sörélesztő, barnarizs, mák, mogyoró, lencse, ribizke

K

Csalán, lucerna, szójaolaj, pórsáfrány, tengeri hínár

P

Citrusfélék, szőlő, sárgabarack, paprika, szeder, cseresznye,
csipkebogyó, citrom, hajdina

U

Csalán, nyers káposzta, káposztalé

 

 

Nyomelemek

Jelentősebb forrásai

Szelén (Se)

Lilahagyma, spárga, búzacsíra, búzakorpa, paradicsom, brokkoli

Vas (Fe)

Nagycsalán, kamillagyökér, ánizs, gyümölcsök, erdei szamóca,
mák, csalán, őszibarack, dió, bab, spárga, zabpehely

Kalcium (Ca)

Búza, szezámmag, csalán, káposzta, petrezselyem, narancs,
mandarin, hagyma, mák, szójabab, amerikai mogyoró, dió,
napraforgó, szárazbab

Magnézium (Mg)

Zab, csalán, füge, citrom, grapefruit, kukorica, mandula, dió,
olajos magvak, alma, minden zöld növény

Nátrium (Na)

Árpa, cékla, sárgarépa, articsóka

Kálium (K)

Rozs, citrusfélék, paradicsom, vízi torma, menta, napraforgó,
banán, burgonya

Cink (Zn)

Rozscsíra, búzakorpa, zabpehely, mandula, datolya, csalán

Réz (Cu)

Csalán, szárazbab, borsó, búza, szilva

 forrás:Napfényes Alapítvány